La Plataforma LGTBcat dona les gracies a totes les persones i entitats que avui ens heu acompanyat a l’aprovacio de la Llei Contra la LGTBfobia.Ha estat un dia historic on dir prou a l’impunitat homofoba.De tot COR MOLTES GRACIES

 

“Per fi l’homofòbia es castigarà i la impunitat s’acabarà”

El Parlament aprova la llei contra la LGTBI-fòbia amb el vot en contra del PP i d’UDC en punts clau
Brindis davant la Glorieta de la Transexual Sònia.
Bertran Cazorla

03/10/2014

 
“Per fi l’homofòbia es castigarà i la impunitat s’acabarà”. Aquest desig va expressar el moviment d’alliberament sexual, agrupat a la plataforma LGTB.cat, per boca del seu portaveu, Eugeni Rodríguez, després de viure una jornada històrica al Parlament: Catalunya va esdevenir aquest dijous un país pioner al món en adoptar una llei per la igualtat de tracte de les persones LGTBI que, a més d’un ampli ventall de mesures per promoure la diversitat i combatre la discriminació en molts àmbits socials, preveu també sancions per a les conductes de LGTBI-fòbia.
Ha estat una victòria de les entitats LGTBI, que van ser les que han promogut una de les poques lleis aprovades pel Parlament aquesta legislatura (tot just és la dotzena, pressupostos inclosos). No va haver-hi sorpreses i la norma va tirar endavant amb el suport d’ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, que l’havien registrat, així com de C’s i de CDC. Els seus socis d’UDC van unir-se al PP en l’oposició als punts claus de la norma: el règim sancionador i la inversió de càrrega de la prova en casos de discriminació. Ara els col·lectius LGTBI reclamen que la norma es desplegui i es difongui.
Conductes com la del Corte Inglés, que malgrat les protestes segueix promocionant un llibre sobre com prevenir l’homosexualitat, o les de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que va afirmar a TVC que els comportaments homosexuals “no són adequats ni per a la persona ni per a la societat”, poden no quedar impunes a partir d’ara a Catalunya. Ara aquest tipus d’ofenses que no arriben a ser delicte podrien ser sancionades amb la norma pionera aprovada per la cambra aquest dijous, que tipifica com a infracció emetre expressions que incitin a l’homofòbia en mitjans de comunicació o en discursos públics.
I això és així gràcies a una norma que no té “precedents al món”. Ho ha dit la diputada Mercè Jou, d’UDC, precisament per explicar perquè la seva formació va oposar-se a tres punts claus de la norma: a més del règim sancionador i la inversió de la càrrega de la prova, els demòcratacristians han combatut la introducció del respecte a la diversitat en els currículums escolars. En aquests punts, UDC va sumar-se a l’oposició del PP. La diputada d’aquest grup Dolors López va justificar-se titllant la norma d’”intervencionista”, “ideològica”, i “de promoció i no de no-discriminació”. Li van respondre Anna Simó, d’ERC; Miquel Iceta, del PSC, que va reivindicar la seva condició de membre del col·lectiu LGTBI; David Companyon, d’ICV-EUiA; David Fernández, de la CUP; i inclús la seva companya de grup Violant Cervera, de CDC, que va dividir-se amb la democràtacristiana el temps que tenia a disposició CiU, evidenciant la seva divisió.
Les entitats vigilaran que la norma es desplegui i en reclamen difusió
“És un dia molt emotiu per a mi”, va saludar després del debat parlamentari l’activista Armand de Fluvià, pioner del moviment d’alliberament sexual contemporani català i un dels creadors del FAGC ara fa 40 anys. “Avui som un referent mundial”, va afegir. “Quan un nen escolti que un altre li diu ‘maricón de merda’ al pati, sabrà que ell és el bo i l’altre el dolent”, va confiar el seu successor al capdavant del FAGC, Eugeni Rodríguez. “Mentre es legisla contra l’homosexualitat a països d’Europa i de la resta del món, Catalunya avança”, va afegir Katty Pallàs, de Famílies Lesbianes i Gais.
Rodríguez va advertir que la bel·ligerància desplegada per la plataforma LGTB.cat per aconseguir l’aprovació de la llei no ha acabat, i que ara les entitats vetllaran per assegurar que la norma es desplega i es difon entre la ciutadania. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma va reclamar una campanya de difusió a la ràdio i a la TV, en una roda de premsa en la qual també hi era la consellera de Benestar, Neus Munté. “De res serveix aquesta llei si no la despleguem”, va afegir Quim Roqueta, de Gais Positius i exsecretari general de l’extinta Coordinadora Gai-Lesbiana.
Celebració a la glorieta de la transsexual Sònia
Fluvià, Pallàs, Rodríguez i Roqueta van fer aquestes declaracions en una sala de premsa tan atapeïda com la tribuna de convidats. Allà van aplegar-se per seguir el debat representants de nombrosíssimes entitats LGTBI, des del Brot Bord a les sectorials LGTBI d’alguns sindicats, així com històrics com el propi Fluvià, Jordi Petit o la presidenta de l’Associació de Transsexuals de Catalunya, Joana López, que van seguir-lo des d’un lloc destacat.
La celebració que va viure’s pels passadissos de la cambra va continuar a partir de la una uns metres més enllà al mateix parc de la Ciutadella, a la Glorieta de la transsexual Sònia. Allà, fins a dos quarts de nou del vespre, els col·lectius LGTBI van celebrar actuacions i van fer parlaments. I van recordar la transsexual que dóna nom a l’indret, i que morí assassinada dilluns farà 24 anys, en un dels crims més greus d’una LGTBI-fòbia que ara, a Catalunya, es podrà combatre millor.